Udvikling af algoritmer til graduering af næringsstoffer

Udvikling af algoritmer til graduering af næringsstoffer - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at sikre, at så mange landmænd som muligt kan høste de fulde fordele af deres teknologi til gødningsudbringning, og at mangel på dokumenterede tildelingsalgoritmer ikke bliver flaskehalsen for udbredelsen af præcisionsgødskning i Danmark.

I projektet vil eksisterende dansk og udenlandsk faglig viden om forskellen i behovet for kvælstof i områder af marken med forskellig karakteristika blive samlet og nærstuderet. Målet med studiet vil være at få uddraget og kondenseret netop den del af litteraturen, som kan anvendes til udarbejdelse af operationelle tildelingsalgoritmer. Herunder vil det blive vurderet, hvilket biomasseindeks, som egner sig bedst til danske algoritmer, og det vil blive vurderet, hvilke andre parametre end biomassen, som skal indgå i algoritmerne. Der vil blive gennemført supplerede forsøg og undersøgelser i marker med stor variation med henblik på at udfylde huller i den tilgængelige viden og dermed forbedre grundlaget for at udarbejde tildelingsalgoritmer.

Allerede eksisterende og ny viden vil blive udnyttet til at udarbejde nye og forbedrede tildelingsalgoritmer til vintersæd og senere også til andre afgrøder. Der vil bl.a. blive udarbejdet en statusrapport om gradueret kvælstoftildeling, og baggrundsartikler om udarbejdelsen af operationelle tildelingsalgoritmer.

Det forventes, at præcisionsgødskning anvendes på 3-400.000 hektar om 3-5 år, og at præcisionsgødskning hermed bliver mainstream i Danmark som det første land i verden. Nettoværdien af præcisionsgødskningen er mindst 20-25 mio. kr., og nitratudvaskningen vil falde ca. 1.200 tons om året.

Nu kan du finde dine jordprøver elektronisk på www.CropManager.dk, hvor du kan se dine markers reaktionstal, fosfor, kalium, magnesium, kobber og endda også lerprocenten.
Model for positionsbestemt tilførsel af fosfor.
Helt nyt forsøgskoncept skal belyse graduering. Robin Hood er hovedprincip. Skal man graduere i alle vinterafgrøder?. Sådan graduerer du tredje N-tildeling til hvede.
I 2019 er det allerede tørt i starten af maj, og derfor bør man undlade den 3. tildeling i pletter, hvor man har erfaring for, at der kommer tørkepletter.
Vi vil gerne vide mere om, hvordan den samme afgrøde responderer forskelligt på kvælstof forskellige steder i marken. Derfor gennemfører vi forsøg, hvor netop dette testet i hele 1600 forsøgsparceller.
Man skal bruge en omvendt Robin Hood strategi i områder med dårlig jordstruktur, ringe fremspiring, lave kalktal, og andre jordbundsforhold der sænker udbyttet. Det viser nye forsøg i 2019.
Fra foråret 2020 bliver en ny model for gradueret tilførsel af kalium til stivelseskartofler en integreret del af CropManager.
SEGES har opdateret modellerne til graduering af kvælstof ved første tildeling i vinterraps og vintersæd. Modellerne anvendes i CropManager. I CropSAT anvendes de samme modeller som i 2018.
Baggrundsnotat Positionsbestemt tildeling af kalium.
Plantekongres 2020. Session 45. Sådan optimeres forsyningen af kali og fosfor i marken.
Ensartet kvælstof (N) tildeling i traditionel landbrugspraksis håndterer ikke de rumlige og tidsmæssige variationer i N-forsyning og -behov.
Skal man tilføre mest kvælstof i marken, der hvor afgrøden er svag, hvis målet er at få det største udbytte? Eller skal vi i stedet tildele mest der, hvor afgrøden er kraftig? Det undersøger SEGES
Kvælstof til vinterraps kan med fordel omfordeles. I denne præsentation beskrives principperne. Plantekongres 2020. Session 74.
På baggrund af forsøg og erfaringer har SEGES udarbejdet generelle modeller og metoder til omfordeling af kvælstof til forskellige landbrugsafgrøder. Hovedprincipperne beskrives i denne præsentation. Plantekongres 2020. Session 61.
Plantekongres 2020. Session 85. Tørkeindeks - når vand er vigtigere end næringsstoffer.
Torkild Birkmoses præsentation på international workshop i København i november 2019.
Torkild Birkmoses poster fra på ICPA-konference i Montpellier i juni 2019.

© 2021 - SEGES Projektsitet